maanantai 13. heinäkuuta 2015

Päiväretki Kolille

Kolin kansallispuisto on paikka jonne haluan palata aina uudelleen ja uudelleen. Upeat maisemat, monipuolisesti nähtävää ja tehtävää, ja sopivan välimatkan päässä täältä Kuopiosta. Tämä oli kolmas kerta kun Kolilla vierailimme, ja kuten aiemminkin, teimme päiväretken. Koliltahan löytyy vaellusreittejä moneen eri makuun, mutta nämä muutaman kilometrin rengasreitit sopivat minunlaisilleni joilta ei löydy (vielä ainakaan...) tarpeeksi erähenkisyyttä metsässä yöpymiseen. Olen kyllä harkinnut jo useamman vuoden ajan lähteväni kokeilemaan pidempää vaellusreittiä, joten eiköhän mies saa minut vielä joku päivä ylipuhuttua ;) 

Koli8
Koli4
Koli3


Tällä kertaa valitsimme kuitenkin vielä mäkränpolun rengasreitin, joka on pituudeltaan n. 7km. Kolin komeimmat näkymät sijaitsevat heti reitin alkupäässä, ja kallioisten rinteiden yli avautuu huikaiseva näkymä Pielisjärven ylitse. Kaivoimme siis kamerat esille heti alussa ja etenimme reittiä rauhalliseen tahtiin nauttien maisemista ja valokuvaamisesta. Mäkränpolku oli muutoin helppokulkuista ja kuivaa maastoa, mutta välillä korkeuserot olivat hurjia ja mäenrinteet kivikkoisia. 

Upeiden vaaramaisemien lisäksi mäkränpolun reitillä sai ihastella nyt myös kauniisti kukkivaa ahomaisemaa, joka tähän aikaan vuodesta taisi olla milteinpä parhaimmillaan, mitä tulee luonnonkukkien väriloistoon ja monipuolisuuteen. Olisin voinut viettää niityllä aikaa vaikka kuinka! Yritin kuitenkin ottaa kuvat kohtalaisen vikkelästi, koska pusikossa hyttysiä huitova mies näytti olevan hätää kärsimässä. Jep, ei muuten tullut se ötökkämyrkky mukaan.

Koli1
Koli14
Koli5
kissankello

päivänkakkara
Mutta kaunista, oli, ai että! :) Ja rauhallista, koska olimme reitin lähtöpisteessä vasta iltapäivällä kolmen aikaan ja suurin osa turisteista oli tainnut tuolloin jo reittinsä kiertää. Emme pitäneet kävellessämme kiirettä, ja hyvä niin, sillä ennen reitin puoltaväliä oli vastassa aikamoinen nousu.

Koli6Huh huh! Vaikka päivä oli muutoin pilvinen, niin tottakai aurinko keksi tulla esille juuri silloin, kun kapusimme naamat jo valmiiksi punaisina ylös kivikkoista polkua. Mutka toisensa jälkeen ylämäki vain jatkui ja jatkui. En tiedä tarkalleen kuinka pitkästi mäkeä riitti, mutta tällä rapakuntoisella meinasi kyllä happi loppua. Puuh! Ylhäällä kuitenkin maisemat palkitsivat jälleen kerran :) 

Koli13


Rengasreitin toinen puolikas oli onneksi hieman tasaisempaa maastoa. Puolivälissä pysähdyimme Ikolanaholle vielä hetkeksi kuvaamaan ja pitämään juomataukoa. Alkuillan kesäinen tunnelma oli todella kaunis.

Koli15
Koli11

Koli12
Koppakuoriainen
Kolin luonto näytti parhaita puoliaan jälleen kerran :) Mikäli ehdimme vielä tänä kesänä, kiinnostaisi käydä tutustumassa myös alueen kesäkahviloihin, joita seuraten myös yksi rengasreiteistä kulkee. Kaikki kansallispuistossa kulkevat reitit voit katsoa täältä: Kolin vaellusreitit

Koli10

converses


Oletteko te käyneet nauttimassa näistä maisemista, tai löytyykö sieltä muutoin erähenkisiä ihmisiä? (Eli rohkaisua tällaiselle joka harkitsee ensimmäisen pidemmän reitin kokeilemista...)

Mukavaa uutta viikkoa kaikille!

-Salla-

7 kommenttia:

 1. olen käynyt muutaman kerran. niin ihana luonnonkaunis paikka :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On kyllä, ja monipuolisesti nähtävää :)

   Poista
 2. Näyttää niin upealle että pitäis kyllä lähteä käymään! :) Mä itsekin tykkään päivävaeltelusta, mutta siskot on sitten vähän hurjempia ja vetäneet useamman yönkin reissuja :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa käydä, tuolla nimittäin noita päiväreittejä riittää :) Jos haluaa esim. vain ihastella luontoa ja maisemia, tai valokuvata niin löytyy 2-3 km lyhyitä reittejä, tai sitten näitä vähän pidempiä rengasreittejä.

   Poista
 3. Kolilla on tullut käytyä vain talvella :) Kesälläkin näyttää hurjan kauniille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Talvellakin pitää kyllä ehdottomasti joku kerta käydä. Tuolla ois kiva kokeilla esim. lumikenkäilyä :)

   Poista
 4. Mahtavat maisemat ja ilmeisen paljon nähtävää ja koettavaa. Kuinka kauniilta Koli varmasti näyttääkään syksyn myötä, kun ruskan värit valtaavat tienoon. :)

  VastaaPoista