perjantai 17. lokakuuta 2014

The Ugg-ly truth (Or not so ugly?)

Ekat pakkaset ja Ugg-kausi heti avattu! Mutta mistäs ne talven mukavimmat ja lämpimimmät saappaat onkaan tehty?

lamb
Kuvan lammas ei liity tapaukseen. Kuva: täältä

Niimpä niin. Uggien valmistukseenhan ei riitä pelkästään näiden suloisten villahanureiden keritseminen, sillä villan lisäksi tarvitaan myös lampaan iho, eli kengissä käytettävä nahka. Kuulostaa eläinrakkaan ihmisen korvissa aika karmaisevalta. Kun on kyse kengistä joissa on käytetty eläinperäisiä materiaaleja kuten nahkaa, on ihan hyvä joskus miettiä mistä ja miten tuo nahka on juuri sinun kenkähyllyysi päätynyt. Maailmanlaajuiseen suosioon nousseiden Ugg Australia- saappaiden valmistuksesta nousi jenkkilässä kohu, kun tuli ilmi että saapasparia varten on tapettava lammas. En kyllä ihan ymmärrä mitä ihmiset tuohon saakka olivat kuvitelleet, että villa liimataan erikseen kiinni johonkin muuhun materiaaliin vai mitä ihmettä?

 "Uggeista" on tullut melkeinpä yleisnimitys kaikkia tämän tyylisiä jalkineita kohtaan, olivatpa ne sitten valmistettu lampaannahasta tai jostakin aivan muusta materiaalista. Väärennöksiä on liikkeellä paljon, ja löytyy myös nettikauppoja jotka myyvät pelkästään näiden saappaiden kopioita. Otin hieman selvää aitojen ja alkuperäisten tuotteiden historiasta ja valmistuksesta nykypäivänä.

Kuva: nelly.com

Miten kaikki alkoi:

Australiassa lampaannahkaiset jalkineet olivat 60- ja 70- luvulla suosiossa mm. surffausta harrastavien keskuudessa. Lampaannahkahan toimii luonnollisena termostaattina, eli jalkojen lämpötila on näissä aina se "juuri sopiva". Eräs näistä jo tuolloin lampaannahkakenkiin rakastuneista surffareista oli nimeltään Brian Smith. Vuonna 1978 hän saapui Californiaan kassillinen lampaannahkaisia saappaita mukanaan, ja alkoi valmistuttaa ja myydä tuotetta amerikkalaisille. Kengistä tuli sensaatio. Yrityksen osti yhdeksänkymmentäluvulla Californialainen Deckers Outdoor Corporation, joka valmistuttaa brändin tuotteet vielä tänäkin päivänä. Kyseessä on siis amerikkalaistunut ilmiö, vaikka toki samalla idealla kenkiä valmistetaan Australiassa edelleen. Ne saappaat, joita moni meistä (myös minä) pitää aitoina ja alkuperäisinä, valmistetaan siis Kiinassa Deckers Outdoor Corporationin toimesta.


ugg
 Entäs ne lampaat sitten?

Lampaiden kohtelua käsittelevään kohuun valmistuttaja vastasi kertomalla, että mitään tuotteissa käytettävää lampaannahkaa ei ole erikseen kasvatettu tätä tarkoitusta varten, vaan kaikki materiaali on peräisin lihan tuotannosta jääneestä nahasta. Tässä taas nähdään kuinka mahdotonta on saada tarkkaa tietoa materiaalin alkuperästä. (Lihan tehotuotanto on taas asia aivan erikseen, ja kauhutarinoita eläinten kohtalosta sillä saralla vasta riittääkin...) Väärennetyissä tuotteissa puolestaan on yhtiön mukaan usein käytetty esim. sellaista lampaan tai muun eläimen, (jopa pesukarhun!) nahkaa, joka on kasvatettu pelkästään tapettavaksi jalkineiden/muiden tuotteiden valmistusta varten. Lisää tietoa kengissä käytetyistä materiaaleista voit lukea täältä ja täältä 

ugg2 Aito vai ei, ota näistä nyt sitten selvää!

Mistä sen alkuperäisen sitten tunnistaa? Eroavaisuuksia on esitelty mm. täällä. Tämän tuotteen kohdalla (jos nyt näiden yhtiöiden sanaan koskaan on luottamista....) aitouden tunnistaminen on eettisistä syistä ihan mielenkiintoista tutkittavaa, vaikka en muutoin ole mitenkään merkkitietoinen ihminen. Itselläni on yhdet käytettyinä ostetut Uggit, joiden edellinen omistaja kivenkovaan vakuutti olevan aidot ja alkuperäiset. Kengät ovat olleet kaikinpuolin aivan ihanat. Kauniit, lämpimät, helpot pukea ja niin mukavat jalassa. Olen talsinut näillä lumessa ja loskassa aika säälimättömästi. Väri on hieman haalistunut, ja brutaali lahkeiden tunkeminen varsien sisään on aiheuttanut pari sauman purkaumaa jotka on suutarilla paikattu. Muutoin kengät eivät ole menneet miksikään, ja lämmittävät suloisesti edelleen.Mitä mieltä sinä olet Uggeista? Omistatko jo kenties parin vai kierrätkö nämä jalkineet kaukaa? Entä kauhistuttaako lampaiden kohtalo? Jos jollain on aiheeseen liittyen parempaa tietoa/korjattavaa, niin kertokaa toki! 

Mukavaa viikonloppua, pysytelkää lämpimänä!

-Salla- 

11 kommenttia:

 1. Mulla itselläni ei ole Uggeja, niitä keinomateriaaliasta tehtyjä look-a-likeja vaan. Mutta muuten olen sitä mieltä, että jos eläintä käytetään ravinnoksi, silloin toki myös sen nahka ja karva kannattaa, ja oikeastaan täytyy, hyödyntää. Vaikka olen itse henkeen ja vereen eläinsuojeluihminen, olen myös lihansyöjä, joten tekopyhää olisi kauhistella nahan käyttöä vaatetuksessa ja samalla mättää toisella kädellä jauhelihapihviä suuhuni. Toinen puoli on sitten eläinten hyvinvointi kasvatus- ja teurastusvaiheessa. Ulkomailla tuotetuista ei varmaa tietoa ole saatavilla, kotimainen tuotanto on edes jonkinlaisen valvonnan alla. Ja nyt täytyy tähdentää, että puhun tässä ainoastaan lihakarjasta, turkistuotanto on eri asia, mutta siitähän tässä ei ollutkaan kyse :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tietoa materiaalien alkuperästä ei tosiaan ole helppo saada. Pakko tunnustaa: en voinut vastustaa tänään kiusausta kenkäkaupassa. Esitin muutaman kiperän kysymyksen myyjälle sovittaessani nahkasaappaita. Missä maassa kengät on valmistettu ja millaista nahkaa niissä on käytetty? Vastauksena oli kauhistunut ilme ja litania pahoitteluja siitä ettei kysymykseeni osattu antaa minkäänlaista vastausta. Ehkäpä tällaisiin kysymyksiin ei olla totuttu ainakaan vielä vastaamaan. Nyt kyllä hieman harmittaa, olinkohan vähän turhan vaativa asiakas...:D

   Kiitos sinulle kommentista! Samoilla linjoilla olen kanssasi, eli minustakin on järkevää että kaikki lihantuotannosta yli jääneet eläimen osat hyödynnetään. Mielelläni olisin kuitenkin tietoinen siitä, millaisen elämän se ravintola-annokseni (tai nahkakenkieni) alkuperä on saanut elää.

   Poista
 2. Olipa mielenkiintoista lukea perus talvikenkäpostauksen sijaan vähän syvempi näkemys aiheeseen, olet selkeästi ottanut asioista selvää, kiitos :)
  Itse en kauheasti perusta kyseisten kenkien ulkonäöstä, enkä siis omista aitoja tai feikkejäkään näin ollen. En osaa sanoa kumpi on eettisesti oikein, käyttää tekomateriaalista (en tiedä valmistusprosessia) valmistettuja kenkiä vai nahasta valmistettuja. Nahkahan on tietysti materiaalina kestävämäpää ja laadukkaampaa kun niitä huoltaa oikein, eikä mielestäni lihan tuotannosta ylijääneen nahkan käytössä ole mitään pahaa. Olen lihansyöjä niinkuin aika moni muukin tässä maailmassa, joten hukkaan menevä nahka ei varmaan olisi kauhean ekologinen vaihtoehto..? Minullekin on tärkeää että teuraaksi menevät eläimet ovat eläneet hyvissä oloissa, mikä ei valitettavasti valvonnasta huolimatta toteude aina meillä Suomessakaan. Tehotuotanto on kauheaa, mutta kuinka sitä pystytään valvomaan kun herrat päättää asioista rahankiilto silmissä?

  Kun syön lihaa, otan aina kotimaista. Tai niin ainakin paketissa lukee! Mutta vaatetuksessa on vaikeampi tietää mistä tuotteen nahka on peräisin, ja valitettavan usein sitä ei tule edes mietittyä. Kiitos vielä tästä kirjoituksesta! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hetki meni kyllä tätä rustatessa ja tietoa etsiessä, mutta näitä asioita on ihan mukava selvitellä, oppii itsekin paljon uutta :) Minäkään en aluksi pitänyt Uggien ulkonäöstä (nimikinhän tulee uggly-sanasta), mutta kun ongelmana oli varpaiden totaalijäätyminen aina talvisin, (sillä töissä joudun/saan olla pitkiä aikoja pihalla myös pakkasilla) päätin kokeilla pysyisinkö näissä kengissä lämpimänä. Lopulta tykästyinkin niihin kovasti, ja lämpimänä olen pysynyt.

   Kiitos Maaria jälleen kun otat osaa keskusteluun! Minäkin suosin kotimaista lihaa, ja vielä kivempi olisi, mikäli se on kasvatettu jossain lähistöllä. Ihmiset alkavat olla eettisesti valveutuneempia ainakin näissä ruoka-asioissa, ja ehkä jatkossa (toivottavasti) muissakin kulutustottumuksissa.

   Poista
 3. Mulla on uggit, tykkään niistä kyllä mutta en ole varma ostanko enään uusia. jää harkintaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kieltämättä alkoi mietityttää itseänikin, kun tähän postaukseen etsin tietoa ja kohtasin jos jonkinlaista kauhutarinaa, varsinkin noiden piraattituotteiden valmistuksesta. Nämä vaan ovat toistaiseksi maailman ainoat kengät, joissa meikäläisen varpaat eivät talvella jäädy.

   Poista
  2. Onnhan ne tosi lämpöiset, ja aika suloisen näköisetkin :)

   Poista
 4. Todella hyvä postaus :) Omistin alunperin kolmet parit mutta myin kahdet kirppiksillä pois.Ne on ihanan lämpimät ,mutta omalla tavalla todella epäkäytännölliset.Nahan takia vältän niiden käyttöä kura ja loska keleillä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Marika :) Minäkin yritän jatkossa säästää nämä pakkaskelejä varten. Ovat vaan niin mukavat jalassa, että näiden käyttöön on helppo "jumiutua".

   Poista
 5. Niin hyvä postaus!:) Itse en omista UGGeja ja olen ollut aina vähän kahden vaiheella niiden ostosta. Ne feikit menevät heti huonoon kuntoon lisäksi sellaiset ovat vain jalalle huonoksi:/

  http://sofiawilhelmiina.blogspot.fi/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sofia! Moni on tosiaan maininnut, etteivät ne edullisemmat kopiot kestä kauaa hyvänä käytössä. Varsinkin kantapään kohdalta menevät astuessa vinoon. Alkuperäisversioiden hinta kyllä hieman kirpaisee, mutta ainahan voi metsästää noita alennuskoodeja :)

   Poista