perjantai 10. lokakuuta 2014

Nahkakenkiä sopuhintaan: merkkiesittelyssä Tamaris

Tamaris on varmasti monelle hyvinkin tuttu näky suomalaisten kenkäkauppojen hyllyillä sekä nettikauppojen valikoimissa. Viime vuosina Tamariksen kengät ovat alkaneet miellyttää silmääni entistä enemmän, varsinkin yksityiskohtien suhteen. Nahkaa ja mokkaa yhdistettynä, solkia, vetskareita ja niittejä. Can't go wrong. Lestikin on suomalaiseen lättäjalkaani useimmiten sopivan leveä. Askelluksen mukavuuteen on muutoinkin kiinnitetty huomiota, sillä esim. koroissa on käytetty tasapainottavaa ja iskuja vaimentavaa tekniikkaa.


Taustatietoja:

Tamaris-brändin takana oleva yritys on osa saksalaista Wortmann groupia, joka on yksi suurimmista kenkien tuottajista Euroopassa. Tamariksen kenkiä myydäänkin yli 70:ssä maassa. Näinollen valikoima on laaja ja hinnat kohtalaisia. Vaikka minua kuluttajana yleensä kiinnostavatkin pienemmät, ja varsinkin kotimaiset suunnittelijat, on Tamaris hyvä vaihtoehto silloin jos ei halua pulittaa suuria summia yhdestä parista hyviä nahkakenkiä.

Eettisyys ja ympäristöasiat:

Kuluttajana olen nykyään hyvin kiinnostunut siitä kuinka kenkien valmistuksessa on huomioitu ympäristöasiat ja eettiset työolosuhteet. Suuren valmistuttajan kohdalla erityisesti haluan tietää millaista huomiota näihin on kiinnitetty. Salapoliisityötä on tehtävä tässä asiassa itse, sillä useimmiten kenkäkaupassa asioidessa ei myyjilläkään ole tarkempaa tietoa jonkin tietyn merkin jalkineiden valmistusprosessista. Eri asia ovat toki ne brändit jotka nimenomaan markkinoivat tuotteitaan eettisten ja/tai ympäristöystävällisten tuotantotapojensa pohjalta.

PA100783
Kenkien valmistuttajat usein kuvailevat tuotantorosessia varsin kaunopuheisesti, mutta mistä tavallinen kuluttaja voi esim. tietää, kuinka luvatut hyvät työolosuhteet oikeasti toteutuvat, tai kuinka usein niitä edes arvioidaan? Etsin tietoa Wortmann groupin omilta sivuilta, joissa periaatteita kuvailtiin vapaamuotoisesti suomennettuna mm. näin: yhtiö on sitoutunut vastuullisten valmistajien yhteistyöjärjestöön (BSCI), joka kieltää mm. lapsityövoiman käytön ja edistää reilujen palkkasääntöjen sekä hyvien työturvallisuusperiaatteiden noudattamista. Käytettyjen materiaalien alkuperä tarkistetaan, eikä yhtiö käytä esim. nahan toimittajia joiden tehdastuotanto perustuu suurten metsäalueiden raivaamiseen.

PA100781
Mietittekö te tuotteiden valmistusprosessin eettisyyttä tai ympäristöhaittoja tehdessänne esim. kenkä- tai vaateostoksia? Täytyy myöntää, että itsekin olen herännyt pohtimaan näitä juttuja vasta viimeaikoina, mutta tiedonjanoisena ja luontoa rakastavana ihmisenä otan mielelläni tällaisista asioista selvää. Mitä olette mieltä, jos jatkossa kirjoittaisin tästä aiheesta useamminkin? Sitä en tiedä, vakuutuinko tämän valmistuttajan kohdalla ihan täysin. Kotoani löytyy varmasti myös useampi pari kenkiä, joiden valmistusprosessin eettisyyttä en uskaltaisi lähteä arvuuttelemaan. Jatkossa toivonkin oppivani tekemään tietoisempia valintoja.

PA100785

PA100787 Ehkäpä uskaltaudun kuitenkin ottamaan käyttöön nämä vuosi sitten hankkimani pikkujoulukengät. Tamariksen avokkaat ovat lomatuliainen Tallinnasta, enkä ole vielä ehtinyt näitä käyttämään. Kuparin värinen hilemeininki iskee meikäläiseen, ja lestikin on näissä juuri sopivan leveä. Kuka muuten muka suunnittelee pikkujoulujen asukokonaisuutta lokakuussa? Ne ärsyttävät jouluihmiset tietenkin. Tiedätte ehkä keitä tarkoitan? He jotka ripustavat jouluvalot jo ennen kuin viimeiset lehdet tippuvat pihakoivuista, kulkevat tonttulakki päässä jo marraskuusta alkaen ja ovat ostaneet kaikki lahjat jo ennen itsenäisyyspäivää. Minä olen juuri sellainen... Vaikka en välitä kaikesta jouluun liittyvästä krääsästä ja markkinahumusta, odotan aina yhtä innolla tunnelmaa, hyvää ruokaa ja rakkaiden ihmisten kanssa vietettyä aikaa. Tänä vuonna ajattelin panostaa kotimaista tuotantoa oleviin joululahjoihin. Jos hyvin käy, toivon saavani ostettua kaikki lahjat suomalaisilta valmistajilta. Siinäpä pientä projektia marraskuulle...

Ihanaa alkanutta viikonloppua kaikille!

(Lupaan kuitenkin, etten ala ihan vielä hötkyilemään joulusta...)

-Salla- 


(*commercial)2 kommenttia:

 1. Täällä toinen tonttuilija ilmoittautuu! Joulufiilis "näkyy" enemmän kuitenkin oman pääni sisällä, minimaaliset joulukoristeet ja muu kodin jouluverhoilu tulee tehtyä yleensä vasta lähempänä joulukuuta :) Mutta joulua on kiva jo fiilistellä ja ainakin suunnitella sitä lahjojen ostoa :D

  Tunnustan olevani todella huono tuossa eettisyysasiassa. Kun se ei ole näkyvillä, se on myös poissa mielestä, mikä on jo iso virhe. Haluaisin olla tietoisempi asioista, mutta olen ilmeisesti liian laiska ja hyväuskoinen siinä asiassa. Yksi asia, mikä minua on alkanut kiinnostamaan on ruuan lähituotanto, sekä luomutuotanto, josta pitäisi ottaa enemmän selvää. Mutta tuo vaatteiden, varsinkin suurten ketjuliikkeiden tuotanto on kyllä välillä arveluttavaa.. Olisin kiinnostunut tämän tyyppisistä aiheista :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lähiruoka kiinnostaa muakin, esim. lihat ja kananmunat ostaisin mielelläni aina kotimaisina, mahdollisimman lähellä kasvatettuina. Kiva kuulla että aihe kiinnostaa :) Jospa tekisin tämän tyyppisiä postauksia aina välillä, vaikka en ihan täyspäiviseksi "viherpiiperöksi" ajatellut ihan heittämällä vaihtaa.

   Poista