tiistai 22. heinäkuuta 2014

Superfood-kokemuksia ja mietteitä toimivuudesta

Kirjoitinkin jo alkuvuodesta siitä kuinka aloitin superfood-kokeiluni syksyisen stressin ja väsymyksen saattelemana. Olen käyttänyt erilaisia superfoodeja nyt useamman kuukauden hieman vaihdellen. Voin rehellisesti sanoa, että jaksaminen ja hyvinvointi ovat parantuneet huimasti. En myöskään ole sairastanut tuona aikana yhden yhtä flunssaa tai mitään muutakaan, vaikka päiväkodissa työskentelevänä vietän päivittäin aikaa erittäin pöpörikkaassa ympäristössä. Toki vastuskykyni on ammatista johtuen varmasti jo valmiiksi melko hyvä, mutta siitä huolimatta tunnen olevani terveempi ja elinvoimaisempi kuin aiemmin. Parasta on energisyyden lisääntyminen. Jaksan enemmän ja mieli on pirteämpi ja valmiimpi kaikkiin uusiin haasteisiin.


Maca-jauhetta olen käyttänyt kaikista pisimpään, mutta pitänyt välillä lyhyitä, noin viikon mittaisia taukoja.  Macan sanotaan vahvistavan vastuskykyä ja edistävän/tasapainottavan hormonitoimintaa sekä miehillä että naisilla. En voi olla varma johtuuko seuraava asia macasta, mutta muutama viikko aloituksen jälkeen ihoni alkoi tehdä temppuja. En ole koskaan aikaisemmin kärsinyt finneistä, mutta yhtäkkiä niitä alkoi ilmestyä tiuhaan tahtiin kasvoilleni. Ruokavaliota tai mitään muutakaan en ollut muuttanut, ainoa uusia asia oli tuo maca-jauhe. Aluksi en osannut aavistaakkaan että kyse voisi olla siitä, enkä myöskään löytänyt muiden kokemuksia asiasta. Mietin jo lopettaisinko macan käytön kokonaan, kunnes luin jostain suosituksen, että joillekkin maca-jauhe voi sopia käytettäväksi esim. kierron kaksi ensimmäistä viikkoa, jottei vaikutus hormoneihin kasva liian suureksi. Noh, nämähän ovat vain yksilöllisiä kokemuksiani eikä koskaan voi varmuudella tietää mistä mikäkin johtuu, mutta nyt olen hetken aikaa ollut ilman maca-jauhetta ja pitsanaama-ongelmani on huomattavasti helpottunut. Harmi sikäli, jos epäpuhtauksien syntyminen tosiaan johtui tuosta jauheesta, koska muutoin käyttäisin sitä kovin mielelläni vastustuskykyä ja jaksamista parantamaan. Jos jollakin on samanlaisia kokemuksia macasta niin kertokaa!


Epäpuhtauksia lukuunottamatta ihoni on muutoin paremmassa kunnossa kuin aiemmin. Pienet haavat ja nirhaumat tuntuvat parantuvan nopeasti, enkä tänä kesänä ole saanut hyttysten pistoista suuria, kipeitä paukamia, kuten koko tähänastisen elämäni aikana joka ainoa kesä. Mitähän ihmettä tämäkin on :D


Lopuksi vielä yksi itsellenikin suhteellisen uusi tuttavuus. Chlorella on leväkasvi, joka sisältää hurjan määrän tarpeellisia vitamiineja, mineraaleja, aminohappoja, rasvahappoja, proteiinia sekä lehtivihreää. Chorellalla sanotaan myös olevan maksan toimintaa ja ruuansulatusta edistäviä vaikutuksia. Noh, kokemuksen syvällä rintaäänellä voin sanoa, että käyttö kannattaa aloittaa varovasti, varsinkin jos olet herkkävatsainen. Itse luulin parina ensimmäisenä päivänä saaneeni vatsataudin, eli se ruuansulatusta kiihdyttävä ominaisuus tuli tosiaan nähtyä ja koettua... Jauhemuotoinen chorella on kuulemma aika jänittävän makuista, joten hankin suosiolla kapselimuotoista tavaraa, ja hyvin menee alas!

Siinä siis tällä hetkellä käytössä olevat tehoaineet. Kesäaikaan ei sovi unohtaa suomalaisia superfoodeja, joita meillä on metsät pullollaan. Meille niin tuttujen mustikoiden ja tyrnien ei äkkiseltään ajattelisi olevan näiden ulkomaisten tuotteiden veroista superruokaa, mutta kyllä vain kotimaiset marjatkin ovat verrattomia flavonoidien, antioksidanttien, vitamiinien, kivennäisaineiden ja kuitujen lähteitä. Toki lähimetsästä poimitut marjat ovat myös paljon edullisempia ja helpommin saatavilla.

Muita hurahtaneita paikalla? ;)

-Salla- 

2 kommenttia:

  1. Minulla on käytössä MSM, camu camu, kaakaojauhe ja uusimpana vihersmoothie valmispaketti ja mehiläisen siitepöly. En tosin ihan joka päivä käytä näistä useampaa kun erityisesti MSM on niin pahanmakuista, mihin sinä sekoittelet sitä? Mehiläisen siitepölyä laitan jugurtteihin ja puuroihin. Olen lukenut viime aikoina paljon kirjoja ravinnosta ja monessa kerrotaan "matala-asteisesta kroonisesta tulehduksesta" T. Sompin kirjassa Parantavat rasvat kerrotaan tästä ja paljosta muusta, esimerikiksi miksi kannattaisi siirtyä margariineista oikeaan voihin, kuten minä olen tehnyt. En ole minäkään melkein vuoteen ollut sairauslomalla, joskus muinaisina aikoina flunssia oli 4 - 6 vuodessa! Mutta se oli ennen kuin minusta tuli terveysintoilija ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sekoittelen MSM-jauheen ihan hedelmämehuun. Samassa satsissa menee alas myös maca. Parempi tietysti aina, jos mehu on itse puristettua ja mahdollisimman kylmää!

      Poista