maanantai 20. tammikuuta 2014

Miten löytää hyvät kengät?

 Kaikki postauksen kengät: Footway*

Jalkamme kantavat meitä koko elämämme, joten ei todellakaan ole yhdentekevää, millaisilla kengillä kuljemme. Jokainen jalka on yksilöllinen kooltaan ja muodoltaan, joten yhdelle hyvä lesti onkin karmea jonkun toisen jalassa. Käyttötarkoitus ja toiveet kengän kestävyydestä sanelevat myös monia ehtoja. Aina ei toki ole tarkoituskaan hankkia äärettömän hyviä nahkakenkiä, jotka olisi tehty Italiassa käsityönä ja tarkoitettu kestämään seuraavat 20 vuotta. Itse ainakin ehtisin siinä ajassa jo kyllästyä samoihin kenkiin moneen kertaan!
Kenkien valmistuksessa kuluttajia kiinnostavat nykyään myös paljon eettiset ja ekologiset asiat, esim. millaisista oloista kengissä oleva nahka on peräisin ja minkälainen itse valmistusprosessi on ollut. Brändien edustajat harvemmin osaavat vastata näihin kysymyksiin, koska heillä itselläänkään ei välttämättä ole asiasta tarkempaa tietoa. Erikseen ovat onneksi ne brändit, jotka nimenomaan panostavat eettiseen ja ekologiseen tuotantoon ja tuovat julki kenkien koko tuotantoprosessin alkulähteiltä itse tuotteeseen saakka.Mutta enemmittä löpinöittä, tässä muutamia asioita jotka kannattaa huomioida aina kenkäostoksia tehdessään, olitpa sitten ekologisesti valveutunut tai et, etsitpä sitä oikeaa paria elämänkumppaniksi seuraavan kahdenkymmenen vuoden ajalle, tai vain luotettavaa tanssiseuralaista viikonloppuiltoihin:

1. Kenkiä sovittaessasi kävele, kävele, kävele ja kävele.  Hyvät kengät tuntuvat tukevilta ja askellus luonnolliselta. Kun laitat hyvät kengät jalkaan ja lähdet kävelemään, tulee tunne että voit luottaa sinulle ominaiseen tapaan askeltaa. Toisinsanoen sinun ei siis tarvitsee yrittää kävellä eri tavalla, etkä vaapu, horju taikka heilu, vaikka kengät olisivatkin korkeat. Eron huomaa aika nopeasti, mutta kenkäkaupassa kannattaa tosiaan tepastella tovi jos toinenkin ennen ostopäätöstä. Varsinkin korkokengissä tukeva lesti on äärettömän tärkeä. Kun kerran saa hyvälestiset korkkarit jalkaansa, ei ole paluuta entiseen. 2. Testaa kengän kiertolöysyyttä. Ota kenkä käteen ja käännä sitä keskeltä kuin tiskirättiä. Tämä saattaa saada aikaan paheksuvia katseita myyjiltä, mutta usko pois, on vaivan arvoista. Kiertolöysyys saa aikaan sen, että jalkateräsi pystyvät liikkumaan luonnollisesti. Taipuisuus on tärkeää myös päkiän alueella. Ota siis kengän kärjestä kiinni ja taivuta sitä ylöspäin. Kovissa koppuroissa jotka eivät taivu suuntaan eikä toiseen, jalat väsyvät hyvin nopeasti.3. Osta kengät iltapäivällä. Jalat turpoavat päivän mittaan aina hieman, joten aamulla ostetut kengät voivat iltapäivällä puristaa ikävästi. Kengän kokoa on helppo pienentää hieman pohjallisella tai kengän sisäpuolelle liimattavilla kantapääpehmusteilla. Kun jalat alkavat iltapäivän mittaan turvota, pohjallisista voi tarpeen tullen luopua. Nahka ja kangas ovat kuitenkin käytössä venyviä materiaaleja, joten liian suuriakaan kenkiä ei kannata ostaa. Jos kenkä tuntuu liian tiukalta, tarkista onko kenkä pieni leveys vai pituussuunnassa. Kengän leveyshän voi käytön myötä hieman löystyä. Itselläni on leveät mutta lyhyet jalkaterät, ja olen muutamaan kertaan erehtynyt ostamaan pituudeltaan liian isot kengät, vaikka ne ovat puristaneet nimenomaan varpaista. Parhaiten minulle istuvatkin nyt hiukan naftin tuntuisina ostetut nahka- tai kangasavokkaat, jotka ovat varpaista sopivasti käytössä löystyneet, mutta pituus on edelleen sopiva.
4. Tarkista pohjan materiaali. Erityisesti talvella. Joustava ja kimmoisa kumi on paras lumella. Nahka ja kumi myös eristävät kylmyyttä parhaiten. Täysin sileäpintaisilla muovipohjilla  kaadut varmasti viimeistään silloin kun menet ruokakauppaan kesken talvisen kävelylenkin.
5. Korkokengässä koron muoto ja paikka. Tähänkään ei ole yksiselitteistä neuvoa, vaan eri paikassa oleva korko sopii eri ihmisille. Itselleni paras on keskeltä kantapäätä lähtevä korko, jollaisella kävely tuntuu hyvin luonnolliselta. Astun luontaisesti vahvasti kantäpäällä, joten jos korko vie painon liikaa päkijöille, tulee menosta heti ankkamaisen vaappuvaa. Sopiva löytyy siis vain testaamalla, mutta kun koron oikea paikka kerran löytyy, ovat seuraavat ostokset jo helpompia.
Kenkäostoksilla ollessani kenkiä tulee testattua, pyöriteltyä ja käänneltyä liikkeessä pidemmän kaavan mukaan, sekä esitettyä myyjälle miljoona kysymystä. Olen varmasti jokaisen kenkämyyjän painajainen! Jotkut heistä toki vastailevat vallan mielellään, ja monet näistä neuvoista ovatkin heiltä peräisin. Kenkäfriikin kannattaa etsiä itselleen myös hyvä suutari. Rikkoontuneet kantalaput, vetoketjut tai huonot pohjat vaihtuvat suutarilla uusiin, ja näin saavat hyvät kengät lisää käyttöikää.


Tässä oli vinkkejä jotka itse olen huomannut hyödyllisiksi, lisää saa kertoa kommenttiboksiin! Nyt  pitäisi varmaankin toivottaa mukavaa viikon alkua, mutta sanonpahan vain että:*commercial


2 kommenttia:

  1. Hei Happy Heels,
    Ilahduttavaa nähdä kenkiämme näinkin hienossa postauksessa. Olet kirjoittanut erittäin mielenkiintoisen postauksen hyvistä kengistä. Kiitos mukavasta lukemisesta! 
    Terveisin - FOOTWAY

    VastaaPoista
  2. Lämmin kiitos palautteesta! Tämä on aihe, josta kirjoitan aina mielelläni :)

    VastaaPoista